Werkfacts


Verhuisd!!!

Per 25 april 2016, zijn wij verhuisd naar De Hemmen ...
Lees meer

Werkkleding saai? Niet deze hippe, vernieuwde werkkleding van Gen Y Workwear Fristads Kansas!

Emma Business Veiligheidsschoenen S3

Nieuw in ons assortiment nieuwe Business Veiligheidsschoenen van Emma. Elegante, ...
Lees meer

Sneaker als werkschoen? Ja dat kan!

Wil je de looks van een sneaker of sportschoen, maar ...
Lees meer

Persoonlijk Bestel Systeem

WerkFactor heeft de mogelijkheid voor u als bedrijf uw eigen ...
Lees meer

WerkFactor dealer van Engarde kogelwerende vesten

WerkFactor dealer van EnGarde body armor Doordat de overheid steeds minder ...
Lees meer

Normeringen

Hieronder vindt u een kort overzicht van de EN normen met betrekking tot werkkleding en werkschoenen.


Kleding: Schoenen:
EN 340 S1
EN 343 S2
EN 368 S3
EN 468 P
EN 463 CI
EN 470 / 1 O1
EN 469 O2
EN 471

O3

EN 531 O4
EN 1149 / 1  
PrEN 13034  
ISO 13982  

Overzicht EN normen m.b.t. industriële werkkleding.

EN 340
Algemene eisen voor beschermende kleding.

EN 343
Beschermende kleding tegen slechte weersomstandigheden.

EN 368
Beschermende kleding tegen vloeibare chemicaliën.

EN 468
Dit type kleding wordt beproefd volgens de norm EN 468, spray test, waarbij geen lekkage mag worden vastgesteld. De norm is bedoeld voor kleding die noodzakelijk is voor werkomstandigheden waarbij een volledige lichaamsbescherming vereist is, maar waarbij het dragen van gasdichte kleding niet van toepassing is.

De gebruikte materialen dienen ook getest te worden op de permeatieweerstand tegen chemicaliën. De permeatieweerstand (weerstand tegen doordringing op moleculair niveau) wordt bepaald met behulp van de beproevingsnorm EN 369.

EN 463
Vloeistofdichte kleding is bestemd voor toepassingen waarbij men wordt blootgesteld aan een krachtige straal vloeibare chemicaliën. Deze standaard specificeert minimumeisen voor chemische bestendige kleding met vloeistofdichte verbindingen tussen de kledingonderdelen, aan handschoenen en laarzen.
 
EN 470 / 1
Beschermende kleding voor lassen en vergelijkbare werkzaamheden.
Back to top


EN 469
Beschermende kleding voor brandweerlieden.
Back to top


EN 471
Waarschuwingskleding met hoge zichtbaarheid. Veiligheidskleding volgens EN471 is wettelijk vereist voor iedereen die op straten, wegen en op bouwplaatsen werkzaam is. Zelfs als er slechts een beperkt deel van de dag op een werkplek met verkeer wordt gewerkt, dient er altijd veiligheidskleding te worden gedragen. De Arbeidsinspectie heeft als controlerende instantie het algemene toezicht op de veiligheidskleding. De werkgever draagt de verantwoordelijkheid voor het ter beschikking stellen van veiligheidskleding in de juiste klasse, terwijl de werknemer persoonlijk verantwoordelijk is voor het dragen ervan.

Klasse 3
Dient gedragen te worden door iedereen die werkzaam is op wegen met normale rijsnelheden, bij actieve treinrails en bij reddingsoperaties. Tevens bij werkzaamheden op bouwplaatsen. Een werkkledingset behoort in de regel tot klasse 3. Een combinatie van een jack en broek bijvoorbeeld, maar ook shorts en een verkeersvest voldoen aan de eisen van klasse 3. Overalls behoren natuurlijk ook tot klasse 3. Parka's en pilotenjacks voldoen als afzonderlijke kledingstukken ook aan de eisen van klasse 3.

Klasse 2
Mag gedragen worden door mensen die toezicht houden op de werkzaamheden waarvoor kleding van klasse 3 is vereist. Kleding van klasse 2 bestaat bijvoorbeeld uit een verkeersvest, een tuinbroek of een t-shirt.

Klasse 1
Bijvoorbeeld een broek, mag alleen gedragen worden door mensen die een bezoek brengen aan een gebied waarvoor kleding uit klasse 2 of 3 is vereist. Deze bezoekers dienen begeleid te worden door mensen die in het gebied werkzaam zijn.

Als de werkzaamheden in de loop van de dag variëren, of als u twijfelt, wordt klasse 3 aanbevolen. In klasse 3 dient het fluorescerende materiaal minimaal uit 0,8 m2 te bestaan. Het reflectiemateriaal dient minimaal uit 0,2 m2 te bestaan.
Back to top


EN 531
Beschermende kleding voor industrie-arbeiders, die worden blootgesteld aan hitte (uitgezonderd voor brandweerlieden, zie EN 469 en lassers, zie EN 470/1).
 
EN 1149 / 1
Beschermende kleding voor elektrostatische eigenschappen.
 
PrEN 13034
Beschermende kleding tegen vloeibare chemicaliën (type 6 kleding).
Kleding van type 6 wordt zowel getest op penetratie van chemicaliën door de gebruikte materialen (testmethode EN 368) als op vloeistofdoordringing op het kledingstuk.

ISO 13982
Kleding van het type 5 getest volgens ISO 13982 tegen inlekken van aërosolen (testmethode B) en fijne vaste deeltjes (testmethode A). Zowel de gebruikte materialen als de confectie van het kledingstuk worden hier getest, zelfs na uitvoering van verschillende bewegingen door de gebruiker van het kledingstuk.


Back to top

Veiligheidsschoenen
De normering EN 345-1 geeft aan dat het om veiligheidsschoenen (code S) gaat. Standaard bezitten deze veiligheidsschoenen een speciale neus die bescherming biedt tegen vallende voorwerpen met een energie tot 200 J. De normering deelt de veiligheidsschoenen verder op volgens categorieën:

S1
Veiligheidsschoen met stalen neus en gesloten hiel, antistatische eigenschappen en energie-absorberende hak. Eerder droge arbeidsomstandigheden.

S2
Veiligheidsschoen met stalen neus en gesloten hiel, antistatische eigenschappen, energie-absorberende hak en waterdichte schacht (60 min.). Vochtige arbeidsomstandigheden.

S3, Dé bouwschoen!
Veiligheidsschoen met stalen neus en gesloten hiel, antistatische eigenschappen, energie-absorberende hak, waterdichte schacht en penetratiebestendige tussenzool. Biedt bescherming tegen het doordringen van scherpe voorwerpen. Ook voor vochtige arbeidsomstandigheden.

P
P bij de code S staat voor een penetratiebestendige stalen tussenzool tot 1100 N. HRO
Bestendig tegen hoge temperaturen, kortstondig tot 300° C.

CI
Isolatie tegen koude.

Back to top


Werkschoenen
De normering EN 347 geeft aan dat het om werkschoenen (code O) gaat. De normering deelt de werkschoenen verder in volgens volgende categorieën:

O1
Werkschoen met gesloten hiel, oliebestendige zool, antistatische eigenschappen en energie-absorberende hak.

O2
Werkschoen met gesloten hiel, oliebestendige zool, antistatische eigenschappen, energie-absorberende hak en waterdichte schacht.

O3
Werkschoen met gesloten hiel, oliebestendige zool, antistatische eigenschappen, energie-absorberende hak, waterdichte schacht en geprofileerde loopzool.

Back to top

Laarzen
De normering EN 345 geeft aan dat het om veiligheidslaarzen gaat. De normering deelt de veiligheidslaarzen verder in volgens volgende categorieën:

SB
Standaard bezitten deze veiligheidslaarzen een speciale veiligheidsneus die bescherming biedt tegen vallende voorwerpen met een energie tot 200 J.

S4
Veiligheidslaars met veiligheidsneus 200 J, antistatische zool en energie-absorberende hak.

S5
Veiligheidslaars met veiligheidsneus 200 J, antistatische zool, energie-absorberende hak, geprofileerde loopzool en een penetratiebestendige tussenzool tot 1100 N. De normering EN 347 geeft aan dat het om werklaarzen gaat.

ORO
Oliebestendige werklaars.

O4
Oliebestendige werklaars met antistatische zool en energie-absorberende hak.
Back to top